Rosta Miklós az új edző


Döntött az ETO-SZESE vezetősége. 

Rosta Miklós lett az ETO-SZESE új vezetőedzője – derült ki a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón. Mint azt dr. Hoffmann László, a klub első embere elmondta, úgy érzik, olyan embert választottak, melyben minden képesség megvan ahhoz, hogy jó edző legyen, s a csapatot is a helyes útra terelje.

"Mint minden edző kinevezésének, nyilván ennek is vannak kockázatai, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy élvonalbeli edzőként még nem nagyon van rutinja Mikinek, ugyanakkor hosszú pályafutása során nagyszerű szakemberektől tanulhatott, s az utánpótlásban már évtizeden túli tapasztalatokat szerzett. Nálunk is az elmúlt másfél évben a fiataljaink rengeteget fejlődtek, s látszik a keze munkája az általa edzett csapatokon. Vannak igazi, 'rostamikis' jelek ezeken a gárdákon, s azt várjuk, hogy a felnőtt csapat is karakteres legyen, futós, agresszív játékot játsszon. Ugyanez volt egyébként az elvárás Magi Serrától is, de ez nem valósult meg" – indokolta a választást dr. Hoffmann László, aki egyébként az angol labdarúgó-menedzserekhez hasonló feladatkörben segíti a vezetőedző munkáját, meccselni ugyanakkor Rosta fog.
Az új tréner megbízatása határozatlan időre szól, s az is eldőlt, hogy a 45 éves szakember – aki ősszel még játszott a csapatban – befejezi az aktív játékot, míg az utánpótlásban végzett edzői feladatait eddigi kollégái között osztják szét, de természetesen továbbra is lesz rálátása a munkára a szakvezetőnek.
Rosta Miklós így nyilatkozott a kinevezéssel kapcsolatban: "Kicsit váratlanul ért a felkérés, de nem sokat vacilláltam. Bár még érzek magamban annyit, hogy akár még pár évet lehúzzak a pályán, de most más munkakörben van rám szükség. Úgy érzem, képes leszek arra, hogy kihozzam a játékosokból a rejtett tartalékokat. Még akkor is, ha tudom, eddig társak voltunk, most meg hirtelen a 'főnök' lettem. De ez már csak így megy a sportban. Nagyon jól ismerem a csapat tagjait, némelyiket talán jobban is, mint ők maguk."
Majd hozzátette: sok nagy elődje van, akiknek a munkáját szeretné folytatni.
"Nem szeretném magamat még véletlenül sem mondjuk Tóth Lászlóhoz hasonlítani, de ő például az az edző volt, aki mindig is egy különleges utat járt, s az ő csapatairól már messziről látszott, hogy ki is az edzője. Azt az elvet is magaménak vallom, amit a közelmúltban olvastam egy Ambros Martín-interjúban. Ő elmondta, hogy Győrben az első dolga az volt, hogy elhitesse a lányokkal, hogy a vereségtől nem kell félni, mert az a sport része. Egyetértek azzal, hogy akármennyit is teszel valamiért, előfordulhat, hogy az adott napon van nálad jobb, mert ő legalább annyira felkészült, mint te. Ha ezt mi is megértjük, s átvesszük, az sokat segíthet a későbbiekben" – fogalmazott Rosta Miklós, aki úgy fogalmazott: kinevezésével a kör bezárult.
"Itt lettem NB I-es játékos huszonnégy éve, s most itt kezdem edzői karrieremet a felnőtteknél. Játékosként sok szép sikerben volt részem, bajnok, kupagyőztes, válogatott lettem, világversenyeken szerepeltem. Ha ezt a kispadon ülve, vagy pontosabban mellette állva is elérem, akkor elégedett leszek…" – mondta végezetül a szakvezető.

Forrás: www.etokc.hu